Eleffektivisering med stil

På Hotell Billingen i Skövde låter man gammalt möta nytt. Vi träffar hotelldirektör Peter Alexanderson som visar hur enkla åtgärder både kan spara pengar och bevara charmen.

Anrika Hotell Billingen byggdes redan 1888 och ligger centralt i Skövde. Den imponerande stenbyggnaden skvallrar om svunna tiders baler och banketter och insidan gör ingen besviken. I lobbyns ena ände börjar en vacker trappa som leder upp till den pampiga festvåningen med elva meters takhöjd och gigantiska ljuskronor. Luftigt och rymligt. Med en enorm energiförbrukning, kan man förmoda.– Vi tittar på hur vi kan göra besparingar hela tiden, men i ett sådant här hus kan man ju inte ändra hur som helst, säger hotelldirektör Peter Alexanderson. Hela fasaden, entrén och festvåningen är k-märkta sedan 70-talet och det förpliktigar.

 Hotellet är idag en del av Scandic-kedjan som startade sitt ambitiösa miljöarbete redan i början av 90-talet. Från att ha varit föregångare med att ta bort sådant som engångsförpackningar och välja ekologiskt schampo har man idag utvecklat kraven ytterligare. Alla hotell ska vara Svanenmärkta och hotellrummen ska gå att återvinna till 97 %. För att klara kraven behövde Hotell Billingen titta på var det gick att kapa elkostnader.

– Vår lokala elfirma har varit väldigt duktiga på att hjälpa oss hitta de bästa lösningarna, fortsätter Peter. Eftersom byggnaden har den stil den har är vi ganska kräsna när det kommer till lampor till exempel. Man kan inte sätta in vad som helst i en hundraårig ljuskrona.

De engagerade elektrikerna har sett till att hitta rätt produkter som passar miljön och idag byter man alla lampor i ljuskronorna till lågenergi. Lamporna är många och bytet har betalat sig.

http://youtu.be/JzqxOcgLkfk

– Bara våra ljuskronor i entrén drog el för 19 000 kronor om året tidigare. Nu efter bytet är elkostnaden nere på bara 2300 kronor. Och det är en liten del av allt vi gjort, berättar Peter. Många små åtgärder ger stort resultat.

Ljuskrona  Korridorer och konferensrum har fått närvarostyrning, vilket innebär att ljuset där är tänt bara när någon befinner sig i lokalen. En stor besparing kan göras när utrymmen där ingen vistas, hålls släckta. Under 2011 byggde man 21 nya rum på hotellet, samt en ny relaxavdelning med gym. All belysning i den nya delen är lågenergilampor eller LED och det mesta är närvarostyrt. Trots att det alltså fanns fler rum på hotellet förra året blev slutnotan för elen mindre än tidigare.
– Ja det är riktigt bra, vi sparade 80 000 kronor förra året, och då får vi ta med i beräkningen att vi byggde under en del av året också, med mängder av verktyg och maskiner som drog mycket el. Och förutom den uppenbara fördelen med mer pengar kvar till annat, är de här nya lamporna dessutom mycket mer driftsäkra och håller mycket längre, säger Peter.

Nu när vi verkligen ser att det här fungerar blir man ju sporrad att göra mer. Eleffektivisering är en riktigt energikick!

Hitta elektriker